po prostu - wsypuję mąkę owsianą, dodaję odrobiny wody, oleju, sól, sodę oczyszczoną i wyrabiam ciasto - jak na pierogi. musi wyjść gęsta, zwarta kula. rozpłaszczam ją na rozgrzanej patelni i piekę z dwóch stron :) można rozwałkować na cienko i wtedy wychodzi tortilla. dodatek mleka zamiast wody sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i świetnie pasuje na bezdrożdżową pizzę. podpłomyk najbardziej polecam z mąki kukurydzianej!
Hej! Niedawno trafiłam na twojego bloga, jest super. Kilka dni temu założyłam własny, zapraszam :) P.S. Zaintrygował mnie ten owsiany podpłomyk, uwielbiam wszystko co owsiane
owsiany podpłomyk brzmi pysznie! poproszę o przepis! :)
OdpowiedzUsuńpo prostu - wsypuję mąkę owsianą, dodaję odrobiny wody, oleju, sól, sodę oczyszczoną i wyrabiam ciasto - jak na pierogi. musi wyjść gęsta, zwarta kula. rozpłaszczam ją na rozgrzanej patelni i piekę z dwóch stron :) można rozwałkować na cienko i wtedy wychodzi tortilla. dodatek mleka zamiast wody sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i świetnie pasuje na bezdrożdżową pizzę. podpłomyk najbardziej polecam z mąki kukurydzianej!
UsuńHej! Niedawno trafiłam na twojego bloga, jest super. Kilka dni temu założyłam własny, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zaintrygował mnie ten owsiany podpłomyk, uwielbiam wszystko co owsiane
Podobają mi się te zdjęcia, które wstawiasz... i te płatki śniegu, co są już chyba na każdym blogu:p
OdpowiedzUsuńJajecznica jest tak wspaniała że można ją zrobić ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńowsiany podpłomyk intryguje. niby już kiedyś o nich słyszałam, acz jeszcze nie wiem, czym owe ,,chlebki" (?) do końca są
OdpowiedzUsuńjest już przepis u mnie :) a Twój na podpłomyk cieszy- wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie, zdrowo - czego chcieć więcej? :3
OdpowiedzUsuń