środa, 24 kwietnia 2013

70. cukinia + karmel + masło


/przepis
Mąkę żytnią wymieszałam z około 1/3 startej cukinii, cynamonem, sodą oczyszczoną, serkiem homogenizowanym naturalnym i mlekiem tak, żeby powstała zwarta, gęsta masa, konsystencji bitej śmietany. Smażyłam na rozgrzanej patelni. W międzyczasie na dno garnuszka wsypałam cukier trzcinowy, dolałam odrobinę wrzątku i gotowałam na niewielkim ogniu do skarmelizowania. Podałam z masłem.

Dziś spóźniłam się na sprawdzian z fizyki przez te pankejki... :) W szkole na szczęście jest o wiele luźniej, cały czas mam praktycznie na 9. Ale tylko marzę, żeby wytrzymać, w końcu pojechać do domu, śmigać rowerem cały dzień, leżeć w słońcu, dużo czytać i nie przejmować się niczym.


PS: Zapomniałam napisać o dużej ilości cynamonu w środku :)

5 komentarzy:

  1. te pancakes są ekstra ,zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne śniadanko! Zazdroszczę tak późno zaczynających się lekcji - masz czas na takie świetne pankejki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. a podasz przepis?:> bo po opisie to ja jestem bardzo skuszona:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie poświęcenie dla śniadanie! U mnie byłoby z lekka kiszka bo mam codziennie lekcje zaczynające się przed 7, a mam ponad 30km autobusem. Niemniej kocham moją szkołę ;)

    OdpowiedzUsuń