poniedziałek, 25 listopada 2013

268. i domowe masło orzech laskowy


Banana milk oatmeal with real vanilla served with greek yoghurt, orange and homemade hazelnut butter with cinnamon, sea salt and sugar cane

Wiem, że nie ma (jeszcze!) idealnej konsystencji masła - ale to tylko dlatego, że nie chciałam, by mój ulubiony kuchenny sprzęt (czyli blender) się zapalił. Nie mam żadnego robota kuchennego, dlatego muszę kupować najprostsze masło z fistaszków, niż jak Wy robić cuda z najróżniejszych orzechów. Stwierdziłam jednak, że już ze zmielonych mogłoby by wyjść. Wyszło. Prawie - blender był tak gorący, że już nie chciałam "urabiać" tej konsystencji i zostawiłam tak jak jest. W domu mam zamiar poeksperymentować z młynkiem do kawy lub cukru pudru - ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?

Przede mną naprawdę ciężki tydzień. Zbieram się.



9 komentarzy:

  1. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc nie pomogę:(

    Zbieraj się dzielnie, zbieraj się prędko!:)) Tydzień czeka!

    OdpowiedzUsuń
  2. to z orzechów laskowych rzeczywiście jest świetne. ja sama robię masło tylko z orzechów włoskich, bo podobnie jak ty nie dysponuję odpowiednim sprzętem. takie z laskowych, nerkowców czy nawet słonecznika można kupić bez żadnych dodatków, choć cena trochę odstrasza. co do tego z włoskich - kupuję zawsze tarte orzechy i mielę je już "żyrafą". (;

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowa to moja ulubiona ! :D
    Nominowałam Cię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/2013/11/sniadanie-nr31-czekoladowa-urodzinowa.html

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe masło, bananowa owsianka, pomarańcza i do tego wanilia, cynamon <3 - wymieniłam już wszystko? te dodatki są ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaaaaa, chcę takie masło! MUSZĘ zrobić masło z orzechów laskowych <3

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze kusiły mnie domowe masła orzechowe, muszę się wreszcie i zabrać i spróbować takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robię regularnie, głównie z migdałów- najszybciej puszczają olej. blenduję z przerwami, żeby nie wymęczyć mojego staruszka. jak robi się gorący daję mu chwilę ;) i nie można się zrażać- bardzo długo to po prostu orzechowa sypka papka, aż tu w pewnym momencie, bach! robi się płynne, magia

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie dziś też połączenie cytrusów z jogurtem greckim :)
    Ojej masło z orzechów laskowych- to musi być pyszne . Chyba muszę i takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń