sobota, 8 czerwca 2013

113. intensywne brownie cukiniowo-owsiane


/przepis
Niestety nie jestem w stanie podać Wam dokładnej miary składników, bo przepis jest moim autorskim, więc robiłam wszystko na oko. W gruncie rzeczy nie ma znaczenia, czy czegoś dodacie za dużo, czy za mało - oby konsystencja była, cóż, ciastowa.

Mąka (u mnie pszenna)
1/2 cukinii starkowanej o grubych oczkach
Płatki owsiane górskie (powiedzmy, że z mąką były w proporcjach 1-płatki:3-mąka)
Spore wciśnięcie syropu z czarnej melasy (może być dowolny słodzik, ale to dodaje charakteru)
Duuuużo kakao
1 jajko
Jakoś 1/2 szklanki dżemu babci (mieszanego)
Szczypta soli, proszku do pieczenia
Mleko do konsystencji
Łyżka oliwy

Wszystko zmiksować, formę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, piec do suchego patyczka (u mnie to było 45 minut) w 180-200 stopniach.

Ciasto jest wytrawne, mocno kakaowe, wilgotne i ciężkie. Naprawdę bardzo smaczne!
W weekend oscyluję między wypoczynkiem, a nauką - zostało 5 dni szkoły.
Dziś jadę też podpisać umowę z magazynem - mam nadzieję, że to nie jest żaden przekręt i że mnie nie zabiją.

9 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis :) Dżem, płatki owsiane... Hmm, chyba kiedyś spróbuję, bo samo brownie cukiniowe (tradycyjne) uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. brownie! nie zostało może trochę dla mnie:D?

    OdpowiedzUsuń
  3. słodkie warzywa... cukinia to jedno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. brownie na śniadanie, dobry pomysł !! pyszne, zdrowe ciacho ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ! pochwal się co to za umowa, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. kurcze, już od dawna mam ochotę upiec taką "cukiniową brownie owsiankę"! tym śniadaniem tylko jeszcze bardziej mnie do tego zachęciłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukiniowe brownie w wersji owsianej to jest to! uwielbiam takie zdrowe i pyszne mieszanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest na mojej liście rzeczy do zrobienia, bezwarunkowo!:)

    OdpowiedzUsuń