Banana milk oatmeal with real vanilla served with greek yoghurt, orange and homemade hazelnut butter with cinnamon, sea salt and sugar cane
Wiem, że nie ma (jeszcze!) idealnej konsystencji masła - ale to tylko dlatego, że nie chciałam, by mój ulubiony kuchenny sprzęt (czyli blender) się zapalił. Nie mam żadnego robota kuchennego, dlatego muszę kupować najprostsze masło z fistaszków, niż jak Wy robić cuda z najróżniejszych orzechów. Stwierdziłam jednak, że już ze zmielonych mogłoby by wyjść. Wyszło. Prawie - blender był tak gorący, że już nie chciałam "urabiać" tej konsystencji i zostawiłam tak jak jest. W domu mam zamiar poeksperymentować z młynkiem do kawy lub cukru pudru - ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?
Przede mną naprawdę ciężki tydzień. Zbieram się.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc nie pomogę:(
OdpowiedzUsuńZbieraj się dzielnie, zbieraj się prędko!:)) Tydzień czeka!
to z orzechów laskowych rzeczywiście jest świetne. ja sama robię masło tylko z orzechów włoskich, bo podobnie jak ty nie dysponuję odpowiednim sprzętem. takie z laskowych, nerkowców czy nawet słonecznika można kupić bez żadnych dodatków, choć cena trochę odstrasza. co do tego z włoskich - kupuję zawsze tarte orzechy i mielę je już "żyrafą". (;
OdpowiedzUsuńBananowa to moja ulubiona ! :D
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/2013/11/sniadanie-nr31-czekoladowa-urodzinowa.html
domowe masło, bananowa owsianka, pomarańcza i do tego wanilia, cynamon <3 - wymieniłam już wszystko? te dodatki są ekstra!
OdpowiedzUsuńAaaaaaaa, chcę takie masło! MUSZĘ zrobić masło z orzechów laskowych <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńzawsze kusiły mnie domowe masła orzechowe, muszę się wreszcie i zabrać i spróbować takie zrobić :D
OdpowiedzUsuńja robię regularnie, głównie z migdałów- najszybciej puszczają olej. blenduję z przerwami, żeby nie wymęczyć mojego staruszka. jak robi się gorący daję mu chwilę ;) i nie można się zrażać- bardzo długo to po prostu orzechowa sypka papka, aż tu w pewnym momencie, bach! robi się płynne, magia
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też połączenie cytrusów z jogurtem greckim :)
OdpowiedzUsuńOjej masło z orzechów laskowych- to musi być pyszne . Chyba muszę i takiego spróbować :)