sobota, 8 marca 2014

348. pomarańczowe pain perdu (dla najmłodszych i nie)


Pomarańczowe tosty francuskie z bułki z syropem miodowo-pomarańczowym i pomarańczami

Przepis
porcja dowolnego pieczywa (u mnie duża bułka)
1 jajko
200 ml soku pomarańczowego 100% Tymbark
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
1/4 pomarańczy do dekoracji

Przygotowujemy sos - w garnuszku rozpuszczamy miód, dodajemy ok. 100 ml soku pomarańczowego i zagotowujemy. W głębokim talerzu rozbełtujemy jajko i dolewamy resztę soku, mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Kromki pieczywa zanurzamy w jajku i smażymy na złoto. W międzyczasie - kiedy syrop się zagotuje, dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy. Gotowe tosty odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu, polewamy pomarańczowym syropem i dekorujemy plastrami pomarańczy.

Mówią, że gdy się człowiek spieszy to diabeł się cieszy. Co prawda dziś jest sobota, ale od rana mam wykłady przygotowujące do matury z wosu, gdzieś na drugim końcu świata. Próbując przekroić pieczywo czerstwe jak kamień prawie odcięłam sobie palec (na szczęście skończyło się na paznokciu). Ale syrop na palniku, jajko rozbełtane - nie poddam się. Szybki sprint do sklepu po bułkę. 

Jeżeli natomiast nie jesteście takimi rozdziawami jak ja, przygotowanie tego dania nie powinno wam zająć więcej niż 10 minut. Idealnie pomarańczowe i pyszne - na rozpoczęcie pracowitego dnia. Dzieci powinny być zachwycone. Ja też byłam.




Śniadanie TYMBARK

6 komentarzy:

  1. Pomarańczowych jeszcze nie jadłam, wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te tosty brzmią zachęcająco ,chyba się skuszę jeszcze dziś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musiało smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda super <3 Wypadki w czasie pracy zdarzają się każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w pomarańczach, znów przeniosłabym się do grudniowych smaków :) musiałaś mieć przepyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń