czwartek, 23 stycznia 2014

317. brukselka z czosnkiem, chili i masłem orzechowym


Brussels sprouts with peanut butter sauce with spices, chili, sea salt and garlic; served with millet

/przepis
Brukselkę i kaszę jaglaną gotujemy (oddzielnie!) do miękkości brukselki i wsiąknięcia wody przez kaszę. Na łyżce oleju w garnku/woku podsmażamy pokrojone chili, czosnek i przyprawy. Potem dodajemy łyżkę masła orzechowego i dodajemy brukselkę, mieszamy, czekając aż sos pysznie obtoczy warzywa.
Odeszłam już dawno od codziennego wstawiania śniadań - a czemu by nie wstawić czasem obiadu? W końcu w tytule mam breakfast&food inspirations. Połączenie masła orzechowego na wytrawnie odkryłam najpierw z serem żółtym - a potem brokułem i czosnkiem w makaronie, co zna już chyba cała blogosfera. Nie wiem czy pamiętacie taki odcinek Atomówek, w którym nieznosiły one brokułów i różnych innych warzyw (brukselka - wg. niektórych najbardziej znienawidzona w dzieciństwie), a potem warzywa się zmutowały i zawładnęły światem? Cóż, jeżeli nadal macie podobne obiekcje - połączcie te warzywa z masłem orzechowym. Zakochacie się!

10 komentarzy:

  1. Łączyłam i kalafiora i marchewkę , brokuła i brukselkę - zgadzam się to nieziemskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no tak, zapomniałam o moim nr 1 czyli zupie marchewkowej z masłem orzechowym!

      Usuń
    2. Również jadłam - obłęd ! Ja jeszcze dodatkowo posypuję ją przed podaniem prażonymi ziemnymi <3 Polecam ! ;)

      Usuń
  2. Masło orzechowe jest wszechstronne - za to je kocham :) Sprawdzi w wielu połączeniach. Z brukselką uwielbiam! I z brokułem <3 + dodaję czasem suszoną żurawinę, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brukselka my love, zawsze byłam tym dziwnym dzieciakiem i wyjadałam wszystkie brukselki z jarzynowej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu Ci odpiszę- praktyki w kancelarii. I właśnie od dwóch godzin siedzę i nic nie robię, bo kiedy mówili mi, co mam dziś zrobić byłam tak przejęta, że połowy nie zapamiętałam ;)

      Usuń
  4. Brukselka z masłem orzechowym? Jestem ciekawa efektu, brukselka dobra, masło orzechowe nie inaczej... muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to mi się podoba i to mi smakuje! uwielbiam brukselki :) a tym bardziej warzywa w połączeniu z masłem orzechowym <3 czas wypróbować twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chłonę każdą inspirację pozaśniadaniową ; ) Muszę dorwać brukselkę, twój pomysł na nią bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń